Globalstar yeni nesil ilk 6 uydusunu başarı ile fırlattı

Globalstar yeni nesil ilk 6 haberleşme uydusunu 19 Ekim 2010'da Türkiye saatiyle 20:10’da başarı ile fırlattı.

Arianespace firması tarafından Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssünden Soyuz 2 roketi ile yapılan fırlatımlar, uydu haberleşmesinin lider servis ağı Globalstar’ın uydu telefonlarında 3G özelliklerinin kullanılmasını sağlayacak.

Toplam 24 uydunun ilk 6’sı 56 gün içerisinde 1440 km’de bulunan yeni yörüngelerine yerleştirilecek. Kalan 18 uydu, şu anki planlamaya göre 90’ar gün arayla 3 fırlatımda uzaya gönderilecek. Fırlatımlar tamamlandıktan sonra uzaya yeni gönderilen 24 uydu ile birlikte, 2007 yılında uzaya gönderilen 8 Globalstar uydusu entegre edilerek 32 uyduluk yeni bir haberleşme uydu kümesi oluşturulacak ve 2011 yılında bu uydular tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

Dinlenemeyen telefonlar
Globalstar’ın Türkiye ve Ortadoğu hizmet sağlayıcısı ve bağımsız operatörü olan Globalstar Avrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, yeni uyduların başarı ile fırlatıldığını belirterek, “Yeni uydularımız uydu haberleşmesinde yeni ufuklar açacak. Kullandığı sistem sayesinde son günlerde gündemden düşmeyen yasal olmayan dinlemeler sona erecek. Yasal olmayan yollardan hiçbir şekilde dinlenemeyen Globalstar telefonları, yeni uydularla birlikte yeni özellikler de kazanacak” dedi.

Uydu telefonlarında 3G
Bu özelliklerin başında görüntülü konuşma geldiğini kaydeden Özçelik, “Coğrafi konum belirleme, bas-konuş, yüksek veri hızı dolayısıyla yüksek hızlı internet, gibi cep telefonlarında tanıştığımız 3G özelliklerini dünyada ilk defa uydu telefonlarına getirmiş olacağız” diye konuştu.

Canlı yayınlara büyük kolaylık
Yeni uyduların sağladığı görüntülü konuşma özelliği ile canlı yayınların da kolaylaşacağını ifade eden Özçelik şöyle konuştu:
“Yakın bir zamanda faaliyete geçecek olan görüntülü konuşma ve yüksek hızlı internet sayesinde gazeteciler, dünyanın neresinde olursa olsun bir kamera ve bir uydu telefonu ile canlı yayın yapma imkanına sahip olacak.”

Yurtdışı görüşmelerde iddialıyız
Globalstar Avrasya’nın hizmet verdiği Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere konuşma ücretlerinde karasal ve GSM şebekelerine oranla daha uygun fiyatlar sunacaklarını belirten Atilla Özçelik, “Bizim hizmet alanımız olan Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde bir çok kuruma göre daha uygun fiyatlar sunmaya hazırlanıyoruz. Bizim için Türkiye’den Türkiye’yi aramakla Irak, İran Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi hizmet alanımıza giren ülkeleri aramak arasında bir fark yok. Bu nedenle yeni sistemlerle birlikte yeni fiyat politikaları da uygulayarak halkımızın daha kaliteli hizmeti daha ucuza alması için çalışacağız” dedi.

Globalstar Avrasya hakkında
Dünyanın önde gelen uydu servis sağlayıcılarından olan Globalstar’ın Türkiye ve Ortadoğu hizmet sağlayıcısı ve bağımsız operatörü olan Globalstar Avrasya, 0592 ulusal alan kodu ile 20’den fazla ülkeye sesli görüşme ve data iletişimi sunmaktadır.
Türkiye'nin tek mobil uydu operatörü olan Globalstar Avrasya, yüzde 100 yerli sermaye ile Türk mühendis ve teknisyenlerince işletilmektedir. Uydu yer istasyonu Ankara’da bulunan Globalstar Avrasya’nın hizmet verdiği kurumlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet birimleri, sivil savunma kuruluşları, kaymakamlıklar, belediyeler ve özel sektör bulunmaktadır.

Telefonlarımızın dinlenememesinin nedeni nedir?
Globalstar haberleşme sisteminin kullandığı, CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi, konuşma esnasında görüşmeleri yaklaşık 3 trilyonluk bir kombinasyon kullanarak şifrelemektedir.
Ayrıca alçak yörünge (1440 km) uydularımız, dünya çevresini yaklaşık 4 saatte turladığı için konuşmayı havadan yakalamak neredeyse imkansızdır. Bunun yanı sıra bir görüşme esnasında konuşma yapan uydular sürekli ve defalarca değişmektedir. Bu nedenle de çeşitli cihazlar kullanılarak görüşmenin havada yakalanması imkansızlaşmaktadır.