Yeni uydularla ilk görüşme yapıldı

Globalstar’ın uydu iletişiminde yepyeni bir sayfa açacak olan yeni uyduları hizmet vermeye başladı. Yeni uydularla ilk görüşme Kore’den yapıldı.

Dünyanın uydu haberleşme devi Globalstar’ın Ekim ayında fırlattığı ikinci nesil 6 uydu devreye girmeye başladı. İkinci nesil uydularının faaliyet öncesi testlerinin tamamlandığı ve ilk telefon aramasının başarı ile gerçekleştirildiğini açıklayan Globalstar Küresel Operasyonlar Başkanı Tony Navarra, “Yeni uydularımızın yapılan yoğun testlerden başarı ile geçmesini takiben Kore’de bir müşteri tarafından ikinci nesil uydularımızla gerçekleştirilen görüşmenin duyurusunu yapmaktan büyük mutluluk duyarız” dedi.

İkinci fırlatım penceresi* açılıyor
Globalstar’ın Türkiye ve Ortadoğu’ya hizmet sağlayan bağımsız operatörü Globalstar Avrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, bu gelişmenin uydu iletişiminde bir dönüm noktası olduğunu açıklayarak şunları kaydetti:
“Globalstar, ikinci nesil uydularının ikinci fırlatımına titizlikle hazılanıyor. ABD’den bize ulaşan bilgilere göre ikinci fırlatım penceresi de bu ay içerisinde açılacak. Bu fırlatımla birlikte 12 uydumuz uzaya gönderilecek. Toplamda 24 uydu fırlatımı gerçekleştirilecek ve 2007 yılında fırlatılan 8 uydumuz bu yeni uydulara entegre edilerek 32 uyduluk yeni uydu kümemiz hizmet vermeye başlayacak. Thales Alenia Space tarafından üretilen uydularımız bu ay içerisinde fırlatımın yapılacağı Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssüne gönderilmesini bekliyoruz. Yeni 6 uydunun teslimatının tamamlanmasından sonra fırlatım penceresi açılacak ve en uygun günde fırlatım yapılacak.”

Uydu iletişimi 3G’ye geçiyor
Yeni uydularla uydu telefonlarının yeni özellikler de kazanacağının altını çizen Özçelik, “Coğrafi konum belirleme, bas-konuş, multimedya mesajları, yüksek veri hızı dolayısıyla yüksek hızlı internet, gibi cep telefonlarında tanıştığımız 3G özelliklerini dünyada ilk defa uydu telefonlarına getirmiş olacağız. Yasal olmayan yollardan hiçbir şekilde dinlenemeyen Globalstar telefonları, yeni uydularla birlikte yeni özellikler de kazanacak” dedi.

EDİTÖRE NOTLAR:

Globalstar Avrasya hakkında

Dünyanın önde gelen uydu servis sağlayıcılarından olan Globalstar’ın Türkiye ve Ortadoğu hizmet sağlayıcısı ve bağımsız operatörü olan Globalstar Avrasya, 0592 ulusal alan kodu ile 20’den fazla ülkeye sesli görüşme ve data iletişimi sunmaktadır.
Türkiye'nin tek mobil uydu operatörü olan Globalstar Avrasya, yüzde 100 yerli sermaye ile Türk mühendis ve teknisyenlerince işletilmektedir. Uydu yer istasyonu Ankara’da bulunan Globalstar Avrasya’nın hizmet verdiği kurumlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet birimleri, sivil savunma kuruluşları, kaymakamlıklar, belediyeler ve özel sektör bulunmaktadır.

*Fırlatım penceresi nedir?
İngilizce’de “Launch window” olarak adlandırılan fırlatım penceresi terimi, uydular rokete yüklendikten sonra belirlenen süre içerisindeki en uygun günde fırlatımın yapılmasına karşılık gelir.
En uygun gün, havanın durumundan güneş patlamalarına, atmosfer yoğunluğundan ay ve güneşin konumuna kadar bir çok parametrenin değerlendirilmesi sonucu hesaplanıyor.

Telefonlarımızın dinlenememesinin nedeni nedir?
Globalstar haberleşme sisteminin kullandığı, CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi, konuşma esnasında görüşmeleri yaklaşık 3 trilyonluk bir kombinasyon kullanarak şifrelemektedir.
Ayrıca alçak yörünge (1440 km) uydularımız, dünya çevresini yaklaşık 4 saatte turladığı için konuşmayı havadan yakalamak neredeyse imkansızdır. Bunun yanı sıra bir görüşme esnasında konuşma yapan uydular sürekli ve defalarca değişmektedir. Bu nedenle de çeşitli cihazlar kullanılarak görüşmenin havada yakalanması imkansızlaşmaktadır.