İkinci grup uyduların fırlatımı mayıs ayında yapılacak

Globalstar yeni nesil uydularının ikinci fırlatımı için takvimi açıkladı. Uydu görüşmelerine 3G teknolojisini getirecek olan yeni nesil uyduların ikinci altılık grubu mayıs ayında uzaya gönderilecek. Globalstar, ilk altı yeni nesil uydusunu Ekim 2010’da başarı ile fırlatılmıştı.

Ankara, 12 Şubat 2011 – Dünyanın lider uydu servis sağlayıcı firması Globalstar Inc., yeni ikinci nesil uydu fırlatma ile ilgili bilgileri açıkladı. Yeni nesil uyduların fırlatımı için “fırlatım penceresinin”* açıldığını bildiren Globalstar, mayıs ayında yapılacağı düşünülen fırlatımın tam tarihinin, yapılacak en uygun gün hesaplamasından sonra belli olacağını açıkladı.
Ekim ayında yapılan ilk fırlatımda olduğu gibi ikinci fırlatım da son derece güvenilir Soyuz roketi kullanılarak her Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden yapılacak.

İlk görüşme yapıldı

İlk fırlatımdan bugüne kadar geçen süre içerisinde yeni nesil ilk altı uydunun yörüngeye yerleştirmesi, testleri ve uyduların performanslarını doğrulamak için gerekli çalışmalar yapıldı. Yeni uydularla ilk telefon görüşmesi ocak ayında Kore’den yapıldı ve yeni uydular başarı ile kullanılmaya başlandı.

32 uyduluk yeni küme

Globalstar uyduları Thales Alenia Space firması tarafından üretiliyor ve fırlatımları Arianespace firması tarafından Soyuz roketi kullanılarak yapılıyor. Globalstar halen kullanımda olan 48 uydudan oluşan eski uydu kümesinin yerine, dört fırlatımda toplam 24 yeni nesil uydu uzaya gönderecek ve önceki uydu kümesinden de 8 uydusunu bu 24 uyduya entegre ederek 32 uyduluk yeni bir uydu kümesi oluşturacak.

3G teknolojisi

1440 km’de bulunan alçak yörünge uyduları kullanıcılara ses hizmetlerinin yanı sıra, dubleks ve simplex veri hizmeti sunacak. Yeni nesil uydular GSM teknolojisinde kullanılan 3G özelliklerine yakın özellikleri de beraberinde getirecek. Bu özelliklerin uydu haberleşmesinde kullanılmaya başlanması ile dünyada ilk defa bir uydu haberleşme firması uydu görüşmelerine bazı 3G özelliklerini kazandırmış olacak.

Dinlenemeyen telefonlar

Globalstar telefon sistemi havadan yasal olmayan yöntemlerle dinlenemeyen tek uydu telefonu olma özelliğini yeni nesil uydularıyla da sürdürecek. Globalstar haberleşme sisteminin kullandığı, CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi, konuşma esnasında görüşmeleri yaklaşık 3 trilyonluk bir kombinasyon kullanarak şifreleyerek havadan dinlenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca alçak yörünge uyduları, dünya çevresini yaklaşık 4 saatte turladığı için konuşmayı havadan yakalamak neredeyse imkansızlaşıyor. Bunun yanı sıra bir görüşme esnasında konuşma yapan uydular sürekli ve defalarca değiştiği için çeşitli yasa dışı cihazlar kullanılarak görüşmenin havada yakalanması imkansızlaşıyor.

*Fırlatım penceresi nedir?
İngilizce’de “Launch window” olarak adlandırılan fırlatım penceresi terimi, uydular rokete yüklendikten sonra belirlenen süre içerisindeki en uygun günde fırlatımın yapılmasına karşılık gelir.
En uygun gün, havanın durumundan güneş patlamalarına, atmosfer yoğunluğundan ay ve güneşin konumuna kadar bir çok parametrenin değerlendirilmesi sonucu hesaplanıyor.