Globalstar Avrasya, 30 ülkeye hizmet vermeye başlıyor

Türkiye’nin tek yüzde 100 yerli sermaye ile işletilen mobil uydu operatörü Globalstar Avrasya’nın kapsama alanı büyüdü.

Bugüne kadar Türkiye haricinde Ortadoğu’da 13 ülkeye ses ve data hizmeti götüren Globalstar Avrasya, yeni eklenen Afrika ve Doğu Avrupa’daki 16 ülke ile birlikte hizmet verdiği ülke sayısını 30’a yükseltti.
Globalstar Avrasya ayrıca, bu ülkeler dışında Hazar Denizi etrafında kalan 5 ülkeye de data hizmeti veriyor.

Yüzde 100 yerli sermayeli tek operatör

Uydu iletişimi konusunda dünyanın lider servis sağlayıcısı Globalstar INC’in bağımsız operatörlerinden birisi olan Globalstar Avrasya, yüzde 100 yerli sermaye ile işletilen tek Türk operatörü olma özelliğini 10 yıldan bu yana devam ettiriyor.

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, yeni eklenen ülkelerle birlikte aynı anda dünya üzerinde 30 ülkeye hizmet veren bir milli şirket konumuna geldiklerini ifade ederek, “Türkiye haricinde 35 ülkeye ses ve data hizmeti veriyor olmamız ülke ekonomisi açısından son derece önemli. Yaptığımız ses ihracatı ile ülkemize önemli ölçüde döviz girdisi sağlıyoruz. Bunun yanında, stratejik olarak, ülke topraklarımızda bulunan uydu yer istasyonu sayesinde abonelerimize güvenilir görüşme olanakları sunmuş oluyoruz. İstasyonumuzun açılışının 10. yılına denk gelen bugünde 16 ülkeyi daha kapsama alanımıza almanın verdiği gururla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Yerli cihaz üretimi için çalışmalar sürüyor

Uydu yer istasyonunun hizmete açıldığı 2000 yılından bugüne kadar olan süre içerisinde abonelerine kesintisiz iletişim imkanları sunun Globalstar Avrasya, dünya üzerinde bulunan 27 Globalstar Uydu Yer İstasyonunun da teknik danışmanlığını yapacak konuma yükseldi. Tamamen Türk mühendis ve teknisyenlerince işletilen Globalstar Avrasya Uydu Yer İstasyonu, yakın bir zamanda diğer istasyonların bakım ve arızalarına da müdahale edecek bir ekip hazırlığı içerisinde. Ayrıca Globalstar Avrasya uydu iletişiminde son derece önemli olan yerli iletişim cihazlarının üretilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor. 2011 yılının başında devlet destekli projelerin hazırlığına başlayan Globalstar Avrasya, 2012 yılının başında bu haberleşme cihazlarının seri üretimine başlamayı planlıyor.

Yeni uydular fırlatılmaya devam ediyor

Globalstar INC’in 2007 yılından bugüne kadar yaptığı hazırlıklar sonucu, dünya üzerinde ilk defa uydu telefonlarına 3G özellikleri kazandıracak olan yeni sisteme geçme ve yeni uyduları fırlatma çalışmaları da sorunsuz olarak devam ediyor.

Ekim 2010’da yeni nesil ilk 6 uydusunu Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssünden fırlatan Globalstar INC, ikinci fırlatım tarihini Mayıs 2011 olarak açıkladı. İki fırlatım arasında geçen 6 aylık zaman içersinde yeni nesil ilk altı uydunun yörüngeye yerleştirmesi, testleri ve uyduların performanslarını doğrulamak için gerekli çalışmalar yapıldı. Globalstar, Ocak ayında yen uydularla ilk görüşmenin yapıldığını duyurmuştu.

32 uyduluk yeni küme

Globalstar uyduları, İtalyan Thales Alenia Space firması tarafından üretiliyor ve fırlatımları Fransız Arianespace firması tarafından Soyuz roketi kullanılarak yapılıyor. Globalstar halen kullanımda olan 48 uydudan oluşan eski uydu kümesinin yerine, dört fırlatımda toplam 24 yeni nesil uydu uzaya gönderecek ve önceki uydu kümesinden de 8 uydusunu bu 24 uyduya entegre ederek 32 uyduluk yeni bir uydu kümesi oluşturacak.

3G teknolojisi

1440 km’de bulunan alçak yörünge uyduları kullanıcılara ses hizmetlerinin yanı sıra, dubleks ve simplex veri hizmeti sunacak. Yeni nesil uydular GSM teknolojisinde kullanılan 3G özelliklerine yakın özellikleri de beraberinde getirecek. Bu özelliklerin uydu haberleşmesinde kullanılmaya başlanması ile dünyada ilk defa bir uydu haberleşme firması uydu görüşmelerine bazı 3G özelliklerini kazandırmış olacak.

Dinlenemeyen telefonlar

Globalstar telefon sistemi havadan yasal olmayan yöntemlerle dinlenemeyen tek uydu telefonu olma özelliğini yeni nesil uydularıyla da sürdürecek. Globalstar haberleşme sisteminin kullandığı, CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi, konuşma esnasında görüşmeleri yaklaşık 3 trilyonluk bir kombinasyon kullanarak şifreleyerek havadan dinlenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca alçak yörünge uyduları, dünya çevresini yaklaşık 4 saatte turladığı için konuşmayı havadan yakalamak neredeyse imkansızlaşıyor. Bunun yanı sıra bir görüşme esnasında konuşma yapan uydular sürekli ve defalarca değiştiği için çeşitli yasa dışı cihazlar kullanılarak görüşmenin havada yakalanması imkansızlaşıyor.

Detaylı Bilgi İçin:
Soner Abacı