Üçüncü fırlatım başarıyla yapıldı

Ankara - (28.12.2011) – Dünyanın lider uydu haberleşme servis sağlayıcısı Globalstar, uydu kümesini yenileme çalışmalarında üçüncü adımı attı. Globlastar’ın yeni nesil uydularının altı tanesi daha 28 Aralık Çarşamba günü Türkiye saatiyle 19:15’te Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssünden Soyuz-II fırlatım aracı kullanılarak uzaya gönderildi. Yapılan fırlatım 2011 yılının son Soyuz fırlatımı oldu.

Bu fırlatımla birlikte Globalstar’ın halen kullandığı 48 alçak yörünge uydusunun 18’i yenilenmiş oldu. Yeni nesil uyduların ilk 6’sı 10 Ekim 2010 tarihinde, ikinci 6’sı 13 Temmuz 2011 tarihinde fırlatılarak yörüngelerine oturtulmuş ve başarı ile işletmeye alınmıştı.

60 gün içinde devreye girecek
Globalstar Avrasya Genel Müdürü Hüseyin Çağlar, yenilenen uyduların en geç 60 gün içerisinde devreye gireceğini belirterek, “Yeni uyduların fırlatımı başarıyla gerçekleştirildi. Bu uydular, dünyanın 150’den fazla ülkesinde uydu haberleşme ve veri hizmetleri için kullanılacak. Türkiye olarak biz de bu uyduları kullanarak kapsama alanımıza giren 36 ülkeye konuşma ve data hizmeti sunuyoruz. Toplam 24 uydu fırlatılacak ve uyduların fırlatılması işlemi 2012 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak” dedi.

15 yıl boyunca kullanılacak
Globalstar’ın uydularının Thales Alenia Space firması tarafından üretildiğini kaydeden Çağlar, “Uyduların fırlatımları Arianespace firması tarafından Soyuz-II roketi kullanılarak yapılıyor. Globalstar halen kullanımda olan 48 uydudan oluşan eski uydu kümesinin yerine, dört fırlatımda toplam 24 yeni nesil uydu uzaya gönderecek ve önceki uydu kümesinden de 8 uydu bu 24 uyduya entegre ederek 32 uyduluk yeni bir küme oluşturacak. Yenilenen bu uydu kümesi 15 yıl boyunca Globalstar abonelerine hizmet sunacak” diye konuştu.

Uydudan görüntülü konuşma geliyor
Hüseyin Çağlar sözlerine şöyle devam etti:
“1440 km’de bulunan alçak yörünge uyduları kullanıcılara ses hizmetlerinin yanı sıra, dubleks ve simpleks veri hizmeti sunacak. Yeni nesil uydular GSM teknolojisinde kullanılan 3G özelliklerine yakın özellikleri de beraberinde getirecek. Bu özelliklerin uydu haberleşmesinde kullanılmaya başlanması ile dünyada ilk defa bir uydu haberleşme firması uydu görüşmelerine bazı 3G özelliklerini kazandırmış olacak. Bu özellikler arasında bas-konuş, yüksek hızlı veri transferi ve internet, görüntülü konuşma, coğrafi konum belirleme, multimedya mesajları gibi hizmetler yer alıyor.”

Dinlenemeyen telefonlar
Globalstar telefon sistemi havadan yasal olmayan yöntemlerle dinlenemeyen tek uydu telefonu olma özelliğini yeni nesil uydularıyla da sürdürecek. Globalstar haberleşme sisteminin kullandığı, CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi, konuşma esnasında görüşmeleri yaklaşık 3 trilyonluk bir kombinasyon kullanarak şifreleyerek havadan dinlenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca alçak yörünge uyduları, dünya çevresini yaklaşık 4 saatte turladığı için konuşmayı havadan yakalamak neredeyse imkansızlaşıyor. Bunun yanı sıra bir görüşme esnasında konuşma yapan uydular sürekli ve defalarca değiştiği için çeşitli yasa dışı cihazlar kullanılarak görüşmenin havada yakalanması imkansızlaşıyor.

28.12.2011 tarihli fırlatım görüntüsü

Globalstar üçüncü fırlatımını yaptı from soner abacı on Vimeo.