Türkiye’de havadan, yasa dışı dinlenemeyen tek uydu haberleşme sistemi vardır. O da Globalstar’dır!

Dün (16.03.2013) bazı basın ve yayın kuruluşlarının yayınlarında, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) TBMM Telekulak Komisyonu’nun sorularına vermiş olduğu yanıtlar haber olarak yer aldı.

Bu yanıtlar arasında uydu haberleşmesi ile ilgili bölümlerde, haberleşmenin havadan dinlenmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Biz, Globalstar Avrasya olarak biliyoruz ki; elektronik ve haberleşme ile ilgili konularda mümkün olmayan bir şey yoktur. Ancak, Globalstar sistemini illegal dinleyecek, kullandığı CDMA teknolojisini çözecek ve bugüne kadar görüşmelerin havadan yakalanmasına olanak tanıyacak bir cihaz yapılamamıştır.

Havadan illegal dinleme konusu her yıl, çeşitli konferaslarla bir çok ülkeden temsilcilerin katılımıyla paylaşılmakta, bu konudaki gelişmeler, ülkelerin istihbarat birimleri tarafından yakından takip edilmektedir.

Bu konudaki gelişmeleri yakından takip eden şirketimiz, son derece iddialıdır: HENÜZ GLOBALSTAR SİSTEMİNİ HAVADAN YASA DIŞI BİR ŞEKİLDE DİNLEME KABİLİYETİNE SAHİP BİR CİHAZ ÜRETİLMEMİŞTİR. Globalstar sistemi haricindeki tüm uydu telefonları yasadışı dinlemeye açıktır ve bu telefonların konumları havadan tespit edilebilir, dahası SMS’leri bile illegal olarak ele geçirilebilir.

MİT tarafından verilen cevaplar arasında “uydu haberleşmesinde kullanılan sistemlerin miili ve yer istasyonlarının Türkiye’de olmasının stratejik açıdan önemi” de ayrıca vurgulanmıştır.

Biz bu konudaki görüşlerimizi defalarca Başbakanlık, MİT, Emniyet, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları Bilgi Teknolojileri Kurumu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı gibi stratejik öneme sahip ve uydu haberleşmesi kullanan kurumlara bildirmemize karşın, bu konuda herhangi bir adım atıldığını görmedik.

Oysa ki Rusya, ABD, Hindistan, İngiltere, Çin ve Sri Lanka gibi ülkeler, uydu yer istasyonu kendi topraklarında kurulu olmayan haberleşme sistemlerinin ya ülkelerinde satışına izin vermemekte ya da kamu kurumlarının bu sistemleri kullanmasına müsade etmemektedir.

Yakın bir zamanda Libya’da öldürülen Muammer Kaddafi örneğinden de hatırlanacağı gibi, uydu telefonu ile bir görüşme yapan Kaddafi’nin yeri Fransız istihbaratı tarafından net bir şekilde tespit edilerek muhalif güçlere bildirilmiş ve bir kaç gün içerisinde Kaddafi yakalanarak linç edilmiştir.

Kaddafi’yi öldürten o uydu telefonları, bugün Türkiye’de Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Genel Kurmay Başkanımız, İçişleri Bakanımız, Dışişleri Bakanımız gibi bir çok kişinin aracında takılı olup, her biri kamu eliyle yapılan ihaleler sonucunda AÇIK HEDEF haline getirilmiştir.

Globalstar dışında Türkiye’de kullanılan tüm uydu telefonları ile yapılan görüşmelerin kayıtları o sistemin uydu yer istasyonunun bulunduğu ülkeye inmekte ve burada her türlü yasa dışı dinlemeye açık hale gelmektedir.

Milyonlarca dolarlık yatırımla kurulan Ankara Gölbaşı’nda bulunan uydu yer istasyonumuz ve sistemlerimiz, bu konuda çalışma yapmak isteyen kamu kuruluşlarının kullanımına sonuna kadar açıktır.

Kamuyu aydınlatma görevini başarı ile yerine getiren basın kuruluşlarımızın bilgisine sunarız.