Uydu telefonlarına da 3G teknolojisi geliyor

Türkiye’nin tek mobil uydu operatörü Globalstar Avrasya, temmuz ayında atılmaya başlanacak yeni nesil Globalstar uydularıyla uydu telefonlarında da 3G teknolojisini getiriyor.

Dünya üzerinde 120 ülkede kullanılan Globalstar uydu telefon sistemlerine 3G teknolojisi geliyor. Globalstar’ın yeni nesil uydularının atılmasıyla birlikte GSM telefonlarında kullanılan 3G teknolojisine benzer özellikler uydu telefonlarında da kullanıma sunulacak. Globalstar Inc.’in 750 milyon Avro’ya varan bir yatırım yaparak çalışmalarına başladığı bu yeni sistemle Globalstar kullanıcıları; görüntülü konuşma, bas-konuş, MMS, hızlı data iletimi gibi özellikleri uydu telefonlarında da kullanabilecek.

48 yeni uydu
Globalstar’ın halen 2000 yılında atılan 48 alçak yörünge uydusu bulunuyor. Temmuz ayından itibaren bu uydular yerini, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssünden 6’şarlı gruplar halinde atılacak olan yeni nesil uydulara bırakacak. Yeni nesil uyduların yörüngeye oturtulması ve faaliyete geçmesiyle birlikte Globalstar kullanıcıları yeni özellikleri kullanmaya başlayabilecek.

Uydu yer istasyonları da yenileniyor
Sistemin sağlıklı çalışabilmesi için ayrıca Globalstar Uydu Yer İstasyonlarında da modernizasyon çalışmaları yapılması gerekiyor. Dünyanın çeşitlü ülkelerinde ve halen sayısı 21 olan Globalstar Uydu Yer İstasyonlarının yenilenme çalışmaları programa uygun şekilde yürütülüyor.

Türkiye değişime hazır
Türkiye ve Ortadoğu’daki 20’ye yakın ülkeye ses ve data hizmet sunan Globalstar Avrasya’nın, Ankara Gölbaşı’ndaki Uydu Yer İstasyonu da değişime hazırlıyor.
Globalstar Inc.’in Türkiye temsilcisi Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, Globalstar’ın yaptığı bu yatırımın sadece uydularla sınırlı olmadığının altını çizerek şunları söyledi:
“Yakın bir zaman sonra uydularımız atılacak. Bu arada Uydu Yer İstasyonları yenileniyor. Bu yenilenme sürecini adım adım izliyoruz, gelişmeleri takip ediyoruz. Yakın bir zaman sonra telefon cihazlarımız ve kullandığımız araç takip, kişi takip gibi diğer hafif uydu cihazlarımız da yenilenecek. Bunların yenilenmesi teknolojik bir çok gelişmeyi de beraberinde getirecek. Örneğin bir gazeteci bir Globalstar uydu telefonu ve bir taşınabilir bilgisayar ile bulunduğu yerden canlı yayın yapabilecek. Büyük ve pahalı canlı yayın araçlarına ihtiyaç duyulmayacak.”

Türk mühendislerinin başarısı
Uydu teknolojileri konusunda giderek dünya üzerinde söz sahibi olmaya başladıklarının altını çizen Atilla Özçelik, “Eskiden en ufak bir arızada bile Amerika’ya sorardık. Ama bizim uzmanlarımız kendilerini öyle bir geliştirdi ki şimdi Amerika bize soru sorar konuma geldi. ‘Şöyle bir sorunla karşılaştık, siz nasıl çözüyorsunuz?’ diye telefonlar geliyor. Buna İtalyanlar da alıştı. Onlar da teknik soruları Amerika'ya değil bizim mühendislerimize soruyorlar. Bundan sonraki hedefimiz şirketimizi AR-GE yapan, teknoloji üreten konuma getirmek olacaktır” diye konuştu.
Uydu yer istasyonlarının modernizasyonu ve teknik problemlerinin çözümü için farklı arayışlara girdiklerini beliten Özçelik, “Bizim kullandığımız uydu antenleri teknolojik olarak gelişmiş ve pahallı antenler. Bunların yedek parçaları da oldukça maliyetli. Bu parçaları Ostim Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte üretme ve dünya üzerindeki Globalstar Uydu Yer İstasyonlarının tekniz çözüm merkezi olma hedefimiz var. Bu konuda mühendislerimiz çalışmaya devam ediyor” dedi.

Globalstar Inc. hakkında
Globalstar Inc., Globalstar uydularını işleten bir firma olmasının yanısıra dünya üzerindeki bazı Globalstar istasyonlarının da sahibi olarak dünyanın 120’yi aşkın ülkesinde, toplamda 375 binden fazla aktif sesli görüşme ve veri ünitesiyle ticari ve eğlence amaçlı kullanıcılara, yüksek nitelikli uydu iletişim hizmetleri sunuyor. Globalstar’ın, sesli görüşme ve veri iletişim ürünleri arasında mobil ve sabit uydu telefonları, tek ve çift yönlü uydu veri haberleşme modemleri ve esnek servis paketleri yer alıyor. Şirketin, dünya çapında önemli müşteri kesimleri arasında petrol ve gaz sanayi, madencilik, ormancılık, ticari balıkçılık, kamu hizmet tesis ve işletmeleri ile askeriye, ulaştırmacılık, ağır sanayi, acil durum birimleri bulunuyor. Bunların yanı sıra, Globalstar’ın müşterileri arasında bireysel eğlence amaçlı hizmet alan kullanıcılar da yer alıyor.

Globalstar Avrasya hakkında
Globalstar Avrasya, yüzde yüz milli sermaye ile işletilen, uydu yer istasyonu Ankara’da bulunan Türkiye'nin tek mobil uydu operatörüdür. 0592 ulusal alan kodu ile 20’den fazla ülkeye sesli görüşme, data iletişimi ve Globalstar Inc’nin tüm hizmetlerini sunan Globalstar Avrasya’nın hizmet verdiği kurumlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet birimleri, sivil savunma kuruluşları, kaymakamlıklar, belediyeler, özel sektör ve kişisel kullanıcılar bulunuyor.